A Reglone Air 2024. évi szükséghelyzeti felhasználási engedélye

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság határozatában engedélyezte a Reglone Air deszikkáló szer felhasználását 2024. évben őszi káposztarepce, napraforgó, kukorica, szója, borsó, magrépa, olajlen, mustár, olajretek és facélia kultúrában földi permetezéses kijuttatással.

A készítmény felhasználható

2024. május 25.-től
2024. szeptember 21.-ig

A Termelő köteles a felhasználást jóváhagyatni a vármegyei kormányhivatal növényvédelmi hatóságával kitöltött regisztrációs lapon a kezelés előtt, amely letölthető INNEN!

A hatóság által elfogadott és aláírt engedélyt a reglone2024@gabonatermesztok.hu címre kell elküldeni, ill. vásárlás előtt leadni irodánkban. 

Reglone Air felhasználható árutermelés céljára termesztett őszi káposztarepce, napraforgó, olajlen, mustár és olajretek kultúrákban, továbbá étkezési napraforgóban, valamint napraforgó és kukorica hibrid vetőmagtermesztésben betakarítás előtti állományszárításra 1,5-2,0 l/ha dózisban földi géppel (hidas traktorral) kijuttatva 300-400 l/ha permetlével.

Napraforgóban a kezeléseket a kaszatok 25-30 %-os, kukoricában a szemek 35 %-os nedvességtartalmánál kell elvégezni.

Őszi káposztarepcében, mustárban és olajretekben a készítményt akkor kell kijuttatni, amikor a becőkben lévő magvak már barnák és kimorzsolhatóak, a magvak 35-40 %-os nedvességtartalmánál, a tervezett betakarítás előtt legalább 7 nappal.

Olajlenben akkor kell kijuttatni, mikor a termés 80-90 %-a érett, barna színű, a magok a terméstokban zörögnek.

Felhasználható magrépában lombtalanításra 1,5-2,0 l/ha dózisban, a magrépa gomolyok 80-90 %-os biológiai érettségénél.

Felhasználható vetőmag előállítás céljából termesztett facélia kultúrában betakarítás előtti állományszárításra 1,5-2,0 l/ha dózisban földi géppel kijuttatva 300-400 l/ha permetlével. A kezelést a tervezett betakarítás előtt 7-8 nappal kell elvégezni.

Továbbá felhasználható árutermelés céljából termesztett szója és borsó kultúrában és szója vetőmagtermesztésben lombtalanításra 1,5-2,0 l/ha dózisban földi géppel (hidas traktorral) kijuttatva 300-400 l/ha lémennyiséggel. A kezelést a betakarítás előtt 7 nappal kell elvégezni, amikor a magvak beértek, az állomány sárgul, a víztartalom 40 % alá csökkent.

A Reglone Air felhasználható árutermelés és vetőmag előállítás céljára termesztett cirok kultúrában
betakarítás előtti állományszárításra 1,5-2,0 l/ha dózisban földi géppel (hidas traktorral) kijuttatva 300-400
l/ha permetlével.
A kezelést a magvak teljes biológiai érettségekor (sarjhajtások termésére is vonatkozik) kell elvégezni.

A készítménnyel kezelt kultúrnövény betakarítása után visszamaradó növényi részeket takarmányozás céljára felhasználni tilos!

Az emberi egészség védelme érdekében a kezelt terület körül kötelező az alábbi figyelmeztető táblák kihelyezése: „Veszélyes anyaggal kezelt terület. Belépni szigorúan tilos!”. A táblákat a kezelés előtt kell kihelyezni és a tábláknak a munkaegészségügyi várakozási idő végéig kint kell lennie a kezelt terület körül.

Munkaegészségügyi várakozási idő: 7 nap

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: napraforgó, szója, mustár, olajretek, borsó, olajlen, őszi káposztarepce 7 nap, vetőmagtermesztésben (facélia, magrépa, szója, kukorica, napraforgó) előírás szerinti felhasználás esetén nem szükséges.

A kezelés kizárólag növényvédelmi szakmérnök felügyeletével történhet.

Vélemény, hozzászólás?